قلعه خمارآباد در جنوب استان تهران، در مجاورت روستای جعفرآباد جنگل واقع شده است. این قلعه که از خشت و گل ساخته شده است و قدمت آن به دوره قاجار باز میگردد تا سال1357، مسکونی بوده و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی اهالی آن، آنجا را ترک کرده و به روستاهای اطراف مهاجرت نمودند. همجوار این قلعه، اصطبلی با سبک معماری قلعه وجود داشته که در آن از هزار رأس دام نگهداری میشده است. اهالی آن به شغل کشاورزی و دامداری مشغول بودند. 30 خانوار در آن زندگی میکردند و از طریق دو قنات به قلعه آب رسانی میشده که بقایای آن هنوز هم موجود است. به استناد سخنان آقای حاج محمد قاسمی که در سال 1312 در همین مکان به دنیا آمده قلعه خمارآباد متعلق به شخصی به نام آقابزرگ خان و خواهرش شاهزاده لهک بوده است. شایان ذکر است برخی از بناها و آثار تاریخی اطراف تهران از جمله آثار تاریخی منطقه 19، در طول زمان تغییر کاربری داده، تخریب شده و یا اثری از آنها باقی نمانده است. آنچه که از این آثار به جا مانده هم وضعیت خوبی نداشته و در صورت عدم توجه مسئولین در سالهای آتی به طور کامل نابود میگردد.
دوشنبه ۳ اَمرداد ۱۴۰۱
عکاس: شایان محرابی
بیستمین رویداد فرهنگی عطر سیب، 2 تا 9 مرداد 1401 در میدان امام حسین (ع ) از ساعت ۱۶ تا ۲۳، اماده ارائه خدمات جهت نیازهای هیئات شهر تهران در حال برگزاری است.
سه شنبه ۴ اَمرداد ۱۴۰۱
عکاس: شایان محرابی
در آستانه ماه محرم مردم پایتخت جهت اقامه عزاداری حضرت اباعبدالله الحسین(ع) اقدام به خرید لوازم هیاتها و پرچم های عزا در بازار بزرگ تهران می کنند.
سه شنبه ۴ اَمرداد ۱۴۰۱
عکاس: حمید رضا درجاتی
سیل شب گذشته در منطقه کن و امامزاده داوود(ع) تاکنون ۶ کشته و ۱۴ مفقود در پی داشته است؛ به گفته مسئولان بارندگی عصر امروز پنجشنبه نسبت به بارش شب گذشته شدیدتر است و به همین دلیل از ساکنان این محدوده خواسته شده فوراً منازل خود را ترک کنند.
جمعه ۷ اَمرداد ۱۴۰۱
عکاس: محمد دلکش
«محمدرضا اصغری» 31ساله ، یکی از معدود جوانانی است که به دلیل «عشق» و «ارادت» به سید وسالار شهیدان 10سالی میشود که «علم» و«کتل» میسازد. او معتقد است که «علم» جدای فلسفه آیینی خاص خودش، «موزه سیار» سیدالشهدا (ع) است.
یکشنبه ۹ اَمرداد ۱۴۰۱
عکاس: حمید رضا درجاتی
اولین رویداد نقاشیخط (کالیگرافی) ۵۰۰ تیغه علامت، منقش به القاب اباعبدالله الحسین(ع) تحت عنوان نشان عاشقی به همت هنرمندان جوان و پیشکسوت و حمایت سازمان زیباسازی شهرداری تهران در میدان شهدای هفتم تیر اجرایی شد. قرار است این تیغهعلمهای طراحی و نقاشی شده، در ۱۲۱ نقطه شهر پایتخت نصب شود.
یکشنبه ۹ اَمرداد ۱۴۰۱
عکاس: حمید رضا درجاتی
تکیه های تهران را به 3دسته می توان تقسیم کرد؛ تکیه های صنفی، تکیه های اقوام و تکیه های محلی.در اسناد معتبر ذکر شده وقتی «طهران» 5محله داشته، بیش از 50 تکیه متفاوت داشته که امروزه تعدادی از آنها باقی مانده است.
در این گزارش چهار تکیه؛ «سادات اخوی»، «رضاقلی خان هدایت»، «کربلایی ها» و « مسجد اردبیلی ها» به تصویر کشده شده است.
شنبه ۱۵ اَمرداد ۱۴۰۱
عکاس: حمید رضا درجاتی
تهران به عنوان پایتخت ایران در دورههای مختلف در حدود ۱۵۰ سال پیش بین ۵۰ تا ۷۰ تکیه محلی داشته است. از زمان صفویان کارکرد تکیهها تغییر کرد و به مکانی برای سوگواری اهل بیت به ویژه در ماه محرم تبدیل شد. تکیههایی که به مرور زمان از بین رفته اند یا به حسینیهها تغییر پیدا کردهاند. با این حال تکیههای قدیمی تهران هنوز هم محل تجمع قدیمیهای هر محله همراه با آداب و مناسک عزاداری است؛ عزادارانی که محرم و صفر را با رسوم تهران قدیم به جا میآورند.در این گزارش به قدیمی ترین تکایای شمرون تکیه بالا تجریش،تکیه پایین،تکیه دزاشیب،تکیه حصار بوعلی و تکیه نیاوران می پردازیم.
یکشنبه ۱۶ اَمرداد ۱۴۰۱
عکاس: حمیدرضا درجاتى
مراسم مشعل گردانی هر ساله در شبهای هشتم، نهم و دهم محرمالحرام توسط نجفیها و کربلاییهای مقیم تهران در محله عراقیهای مقیم پایتخت، واقع در دولت آباد برگزار میشود. مشعلهای حمل شده در این مراسم نمادی از مشعلهایی هستند که خیمه گاه اباعبدالله الحسین(ع) را به آتش کشیدند و نواختن گسترده طبلها نیز یادآور نواختن طبل در زمان حمله لشگر یزید و ابنزیاد به خیمهگاه اهل بیت امام حسین(ع) و اهل حرم است که با صدای بلند نواختن طبل مانع از شنیده شدن صدای ترس، شیون و فریاد زنان و کودکان شوند.
یکشنبه ۱۶ اَمرداد ۱۴۰۱
عکاس: شایان محرابی
شهرداری تهران با مشارکت بخش خصوصی، یک بیمارستان مخصوص کودکان در جنوب شهر تهران را احداث کرده است که به زودی این بیمارستان به منظور ارائه خدمات به شهروندان تهرانی و به ویژه کودکان آغاز به کار خواهد کرد.
سه شنبه ۲۵ اَمرداد ۱۴۰۱
عکاس: شایان محرابی
اولین و تنها پارکینگ زیرزمینی قطارهای شهری کشور با نام "پایانه اکباتان" در غربیترین نقطه خط ۴ متروی تهران به زودى افتتاح خواهد شد.در این پارکینگ ۲۱ خط ریلی تعبیه شده و از نکات بارز طراحی این سازه امکان ایجاد دهانههای بزرگ به ابعاد ۳۳ متر با استفاده از اسکلت فلزی، جهت نصب سوزن و ایجاد انشعابهای مختلف برای هدایت قطارها به هر یک از ۲۱ خط ریلی است. با توجه به آنکه این پارکینگ در محدوده مسکونی شهرک اکباتان واقع شده است، ساخت آن به صورت زیرزمینی طراحی شده تا کمترین مزاحمت برای اهالی منطقه و نیز حداقل آسیب برای منظر شهری را در پی داشته باشد؛ ضمن اینکه زیرزمینی بودن سازه پارکینگ، این اجازه را میدهد تا از سطح فوقانی آن برای ایجاد فضای سبز و یک پلازای مدرن شهری استفاده شود. گفتنی است این پارکینگ با ۷ هکتار مساحت، در ضلع غربی بزرگراه شهید ستاری و محدوده شمال ایستگاه متروی اکباتان واقع شده است.
چهارشنبه ۲۶ اَمرداد ۱۴۰۱
عکاس: حمید رضا درجاتی
روایت واقعی شیوه رویارویی شاهان قاجار با دوربین عکاسی شبیه یکی از داستانهای «هزار و یک شب» است، ورود دوربین عکاسی به کشوری که با دنیای بیرون تقریبا هیچ ارتباطی نداشت غوغایی به پا کرده بود. به دستور محمدشاه قاجار نخستین عکس از عزیزترین فرد خانواده گرفته شد؛ ناصرالدین، ولیعهد ۱۱ ساله.همین عکس سبب شد که به اعتقاد برخی تاریخدانان و کارشناسان، عشق بیبدیل شاه جوان قاجار به دوربین و عکاسی و بردن آن از مرزهای کاخ سلطنتی به یک استودیو عکاسی در نهایت به بهای به زانو درآمدن دودمان قاجار تمام شد. از وقتی شاهزاده نخستین بار تصویر خود را در صفحه داگرئوتایپ دید، یک دل نه صد دل شیفته دوربین عکاسی شد، عشقی که ناصرالدین میرزا 17 ساله که پس از مرگ پدر به تخت شاهی نشسته بود را بر آن داشت تا بخشی از کاخ گلستان در قلب تهران را به تاریکخانه و استودیو عکاسی تبدیل کند و از این رو، آتلیه عکاسی سلطنتی خیلی زود راه افتاد و به مهمترین کار و سرگرمی شاه قاجار که در واقع عکاسی از زنان اندرونی و البته گربه محبوبش ببری خان بود تبدیل شد.
عشق و علاقه ناصرالدینشاه قاجار به عکس و عکاسی در ۵۰ سال زمامداری هرگز از بین نرفت و وجود گنجینه آلبوم خانه در کاخ گلستان کاملا بیانگر علاقه شاه قاجار به عکاسی است.
جمعه ۲۸ اَمرداد ۱۴۰۱
عکاس: دریافتی