خانه موتمن الاطباء در محله عودلاجان واقع در قلب تاریخی شهر تهران، خانه ای زیبا و پر از خاطره متعلق به دوران قاجاریه قرار دارد .
میرزا زین العابدین خان دنبلی ضرابی ملقب به مؤتمن الاطبّا فرزند میرزا محمدخان و نواده میرزا احمدخان صبور، پزشک حضور ناصرالدّین شاه بود.وی نخستین فارغ التحصیل دارلفنون و شاگرد دکتر تلوزان
فرانسوی بوده، از پزشکان نامی ایران در دوران قاجار بشمار میرود.موتمن الاطبا از بزرگترین جراحان زمان خود بود و از تخصص و مهارت بالای وی در بیرون آوردن سنگ از مثانه در کتب و مقاله های متعددی سخن به میان آمده است.
این خانه لوکیش فیلم شهرزاد، خانه پدری بوده.
آدرس: چهارراه سرچشمه به سمت میدان امام خمینی.خیابان پامنار.روبروی مسجد ایت الله کاشانی کوچه موتمن الاطبا.پلاک 13
چهارشنبه ۱۴ فروردین ۱۳۹۸
عکاس: شایان محرابی
خانه مهربان از بناهای قدیمی در محله عودلاجان در ناحیه 12 تهران است. این خانه تاریخی در نقشههای آگوست کرشیش به محبعلیخان خلج که از رجال دوره قاجار بود تعلق داشت، اما در نقشه عبدالغفار نجمالدوله در اختیار یکی از همسران ناصرالدینشاه به نام زبیده خاتون بود. خانه مهربان پس از برخی نقل و انتقالها توسط خانم و آقایی به نام مهربان منش خریداری شد. در سال 1384 پس از مرمت در لیست آثار ملی ثبت شده ایران قرار گرفت. خانه مهربان یادگاری از شیوه و اصول معماری عصر پهلوی اول است.
یکشنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۸
عکاس: شایان محرابی
مجموعه ی خانه حاج حسین آقا ملک یکی از مراکز وابسته به موسسه کتابخانه و موزه ملی ملک است. خانه ملک در بافت بازار تهران قرارداشته و ارتباط آن با مجموعه های شهری - به دلیل قرارگیری در فاصله بین دو مکان مقدس مسجد امام (مسجد شاه سابق) و مسجد جامع- حائز اهمیت است. این خانه در تاریخ ۱۳۷۶/۰۹/۱۶ با شماره ۱۹۴۰ در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
خانه ملک، مکانی آرام، در میان شلوغی بازار است، گویی آرامش صاحب خود را طی سالیان متمادی حفظ کرده است. بنای اولیه خانه حاج حسین آقا ملک از پدرش" محمد کاظم" به او رسید و بنایی قاجاری است، که بعدها بخش پهلوی به آن اضافه شد. این بخش پایه اولیه تشکیل بنای کتابخانه و موزه ملک است.
بنا به لحاظ معماری شامل دو بخش قاجار و پهلوی است. خانه ملک یکی از بناهایی است که تزئینات خاص هر دو دوره را داشته. آجرکاری، کاشی کاری، حجاری، گچبری دوره قاجار، منبت کاری، تزئینات چوبی، دیوار پوش های قاجاری و تزیینات فلزی از هنرهای به کار رفته در تزیینات خانه ملک محسوب می شوند.
حاج حسین آقا ملک بعد از تبدیل خانهی خود به کتابخانه و موزه تا آخرین دقایق عمر در آنجا زندگی کرد و بعد ازفوت وی نیز، کتابخانه و موزه تا چند سال به کار خود در همان محل ادامه داد. از آنجایی که وی برای گسترش مجموعه کتابخانه و موزه اهمیت ویژه ای قائل بود، قطعه زمینی را واقع در محوطه باغ ملی تهران برای انتقال مجموعه به مکانی بزرگتر خریداری کرد ، که محل فعلی قرارگیری مؤسسه کتابخانه وموزه ملی ملک می باشد.
پنج شنبه ۲۹ فروردین ۱۳۹۸
عکاس: شایان محرابی