وقتی نیکولای مارکوف معمار برجسته ایرانی گرجستانی در سال ١٣٠٧ و با قرارداد پانصدهزار تومان اولین آجر ساختمان ١٥ هزار مترمربعی با شیوه معماری ملی برای اداره پست وگمرک در خیابان سپه را بنا کرد، قطعا تصور نمیکرد که روزگاری این بنا ، موزه ملی ارتباطات ایران شود. این بنای سترگ با نمای آجری و سنگی با ترکیبی متقارن در ضلع جنوبی میدان مشق ساخته شده و بنابر نظر کارشناسان، ساختمان پست، نمایشیترین اثر معماری مارکوف است؛ اثری که به بهانه روز جهانی پست در آن گشتی زدیم.
جمعه ۱۶ مهر ۱۴۰۰
عکاس: حمید رضا درجاتی
ایرانیان در دوره هخامنشی را میتوان آغازگران تاریخچه پست در جهان نامید. دلیل این مدعا هم «چاپارخانه» هایی است که در فواصل نسبتا کوتاه در مسیر راهها قرار داشت تا نامهرسانها با تعویض اسب ها ، نامهها و اسناد را هرچه سریعتر به مقصد برسانند.
این شیوه پستی بر اساس فعالیت چاپارخانهها در تاریخ ایران تا دوره صفویان و افشاریان و زندیان و قاجار به همان شکل و البته با قوت و ضعف ادامه داشت تا اینکه در اوایل دوره قاجار، عباس میرزا ولیعهد ، اصلاحاتی جدید انجام داد و چاپارخانهها منسوخ شدند. تاریخ میگوید امیرکبیر، واحد چاپاری جدیدی بنا نهاد که مسئول نامهرسانی و انتقال فرمانهای حکومتی و تشکیلات آن شد و در حد یک «اداره» بود؛ تا اینکه ناصرالدین شاه دستور داد «وزارت» پست در ایران تشکیل شود. در خصوص بخشی از تاریخ پست در ایران، دفتر ارتباطات شرکت ملی پست ایران عکس هاى قدیمى در اختیار آژانس عکس تهران قرار داده است تا با انتشار آنها روز جهانى پست را گرامى داریم و از زحمات تلاشگران این عرصه تقدیر به عمل آوریم.
شنبه ۱۷ مهر ۱۴۰۰
عکاس: دریافتی