نهمین نشست شهر اندیش 18

نهمین نشست از سلسله نشست‌های «شهراندیش»

نهمین نشست از سلسله نشست‌های «شهراندیش» با موضوع «مکان رویدادها و تاریخ‌مندی شهر تهران با تاکید بر مشروطه»، شامگاه دوشنبه 16مهرماه در سالن جلسات ساختمان شهرداری تهران برگزار شد.
آیین پاسداشت شهدای قیام مشروطه 21

آیین پاسداشت شهدای قیام مشروطه

صبح امروز سه شنبه 14 مرداد آیین پاسداشت شهدای قیام مشروطه با حضور دکتر جواد حق شناس عضو شورای اسلامی شهر تهران و دکتر سعادتی شهردار منطقه 12 در میدان بهارستان برگزار شد.
تهران گردی احمد مسجد جامعی به مناسبت روز مشروطه 2 31

تهران گردی احمد مسجد جامعی به مناسبت روز مشروطه 2

احمد مسجد جامعی صبح امروز جمعه 12 مردادماه به مناسبت روز مشروطه ازمیدان حسن آباد ،آتش نشانی حسن اباد ،خانه آقا شیخ هادی نجم آبادی ، آرامگاه ملک المتکلمین و خانه اتحادیه بازدید کرد.
تهران گردی احمد مسجد جامعی به مناسبت روز مشروطه 9

تهران گردی احمد مسجد جامعی به مناسبت روز مشروطه 1

احمد مسجد جامعی صبح امروز جمعه 12 مردادماه به مناسبت روز مشروطه از موزه بانک ملی ، بانک تجارت ،مسجد امام بازار و تیمچه حاجب الدوله بازار بازدید کرد.
شهرنگار؛ حوالی میدان امام خمینی(ره) 11

شهرنگار؛ حوالی میدان امام خمینی(ره)

میدان امام خمینی(ره) یا میدان توپخانه،میدان سپه نام میدانی تاریخی واقع در مرکز تهران در محدوده منطقه 12 شهرداری تهران قرار دارد. کار احداث میدان توپخانه در سال ۱۲۸۴ هجری قمری، و به دستور میرزاتقی‌خان امیرکبیر آغاز شد. پیش از آن و از زمان فتحعلی‌شاه، این بیابان به محل استقرار توپ‌ها و توپچی‌ها اختصاص داشت. معمار میدان محمدابراهیم‌خان آذربایجانی (دایی کامران‌میرزا) بود. کار ساخت میدان ده سال به طول انجامید و در سال ۱۲۹۴ قمری به دستور اعتمادالسلطنه خاتمه یافت. این میدان از نخستین گذرگاه‌های تهران است که سنگفرش و بعدها آسفالت شده‌است. میدان توپخانه از گذشته‌های دور مرکز حمل و نقل و ترافیک شهر تهران و همچنین محل تجمعات اعتراضی و اعدام برخی از محکومان معروف بوده‌است. در دوره مشروطه این میدان به دلیل نزدیکی به ارک سلطنتی و نیز میدان بهارستان بارها محل تجمع مخالفین مشروطه بود از مهمترین اعدام‌های صورت گرفته در این میدان می‌توان به اعدام شیخ فضل‌الله نوری، نایب حسین کاشی و اصغر قاتل اشاره نمود. این میدان محل تقاطع خیابان‌های اصلی و کلیدی شهر تهران است، به گونه‌ای که خیابان‌های لاله‌زار و فردوسی، به‌ترتیب از شمال شرق و شمال غرب؛ از غرب خیابان امام‌خمینی (خیابان سپه)؛ از شرق، خیابان امیرکبیر (چراغ برق)؛ خیابان‌های باب‌همایون، و ناصرخسرو به‌ترتیب از جنوب غرب، و جنوب شرق، به این میدان می‌پیوندند.
آغاز مرمت و بهسازی آرامگاه ملک المتکلمین 31

آغاز مرمت و بهسازی آرامگاه ملک المتکلمین و صوراسرافیل

مرمت و بهسازی آرامگاه ملک المتکلمین و صوراسرافیل از روزنامه نگاران مشروطه خواه با حضور الهام فخاری و علی اعطا، اعضا شورای اسلامی شهر تهران آغاز شد.
بازدید اعضای شورای شهر تهران از مزار شهدای مشروطه 3

بازدید اعضای شورای شهر تهران از مزار شهدای مشروطه

امروز شنبه ۹ تیرماه آقای علی اعطا و خانم الهام فخاری از اعضای شورای اسلامی شهر تهران و آقای برزین ضرغامی رئیس سازمان زیباسازی شهر تهران از مزار شهدای مشروطه واقع در خیابان کمالی، خیابان مخصوص، بن‌بست شهید سیدمحمد ابراهیمی، چسبیده به یکی از ورودی‌های بیمارستان لقمان در منطقه ۱۱ شهرداری تهران بازدید کردند.
موزه گرافیک ایران 31

موزه گرافیک ایران

موزه‌ی گرافیک ایران به واسطه‌ی جهان گرافیک، بستری ارزشمند و پویا به روی مخاطبین خود می‌گشاید. موزه‌ی گرافیک ایران به همت انجمن صنفی طراحان گرافیک و حمایت سازمان زیباسازی شهرداری تهران به منظور حفظ، پژوهش و نمایش میراث طراحی گرافیک در عمارت تاریخی ارباب هرمز تاسیس شده است. مجموعه‌های موزه، شامل آثاری از پیشگامان گرافیک مدرن تا طراحان هم-عصر است. تاریخ بنای موزه، به سال‌های پایانی دوره قاجار می‌رسد، اما در هستی تازه‌اش، پیکر و بستر فعالیت موزه‌ی گرافیک شده است. کمیته‌ی موزه‌ی انجمن صنفی طراحان گرافیک ایران با هدف گردآوری، حفظ و نمایش آن‌چه به عنوان تاریخ گرافیک ایران شناخته می‌شود در اردیبهشت ۱۳۷۹ آغاز به کار کرد. از‌‌‌‌ همان ابتدا این کمیته کوشید با گردآوری آثار متنوع پیشگامان و همچنین ابزار و لوازم مرتبط، مجموعه‌ای ارزشمند از میراث طراحی گرافیک ایران جمع آوری کند. در این بین، اهدای برخی مجموعه‌ها و آثار منحصر بفرد استادان بر ارزش مجموعه افزوده است.نابر شواهد تاریخی عمارت مجید آباد یا ارباب هرمز، بنایی متعلق به اواخر دوره­ی قاجاریه بوده، که در قریه­ای به همین نام قرار داشته است. نخستین مالک این اراضی که به روشنی در اسناد تاریخی از او نام برده شده، حاج محمد خان ابری (بسطامی) معروف با حاجب­الدوله است. پس از وی اراضی، به فرزندش محمد حسین خان مشیر خلوت رسید و در زمان مظفرالدین شاه این اراضی در تصرف میرزا نصرالله ناصرالسلطنه بود. بعد از استیلای مشروطه خواهان بر تهران، مالکیت اراضی به لطفعلی امیر مفخم فرزند امام قلی خان بختیاری منتقل شده و پس از او به فرزندش ابواقاسم خان بختیار می‌­رسد.
بازدید دکتر مسجدجامعی از مقبره ملک المتکلمین و صوراسرافیل  1

بازدید دکتر مسجدجامعی از مقبره ملک المتکلمین و صوراسرافیل

چهار سال پیش، خبرهایی از آرامگاه «ملک‌المتکلمین» و «صوراسرافیل» تهیه و در آن‌ها وضعیت این آرامگاه نامناسب گزارش شد؛ اما شرایط نامناسب این مکان همراه با بی‌توجهی‌ها آن‌قدر ادامه یافت تا امروز آرامگاه این دو روزنامه‌نگار آزادی‌خواه یا به قول رییس شورای شهر تهران «شهیدان قلم مشروطه» امروز به ویرانه تبدیل شده است. خیابان کمالی، خیابان مخصوص در محدوده‌ی مرکزی شهر تهران، بن‌بست شهید سیدمحمد ابراهیمی، درست در کنار یکی از ورودی‌های بیمارستان لقمان، در آبی رنگی قرار دارد که در ظاهر فقط شبیه خانه‌ای فرسوده است، اما پشت این در، پنج نفر از جمله دو مبارز دوره‌ی مشروطه دفن شده‌اند. این محدوده، آرامگاه «صوراسرافیل»، «ملک‌المتکلمین» و برادر او در حیاط خانه و مهدی ملک‌زاده فرزند ملک‌المتکلمین و همسرش خدیجه‌سلطان در زیرزمین خانه بوده، زیرزمینی که حالا با آواری از آجر و سیمان پر شده است. در حیاط خانه و در کنار وسایل انبارشده‌ی سرایدار نیز آجرهای ریخته‌شده از سایبانی جمع شده که برای محافظت از قبر دو روزنامه‌نگار ایجاد شده بود تا از نور آفتاب و برف و باران مصون بماند، اما حالا خود بلای جان قبرها شده است. می‌گویند این خانه در گذشته، بزرگتر بوده، اما در سال‌های پیش، بیمارستان لقمان با تصرف بخش‌هایی از آن، اقدام به ساخت‌وساز در اطراف خانه کرده و اکنون فقط مساحتی حدود 50 متر به‌عنوان آرامگاه این پنج نفر باقی مانده است. به بهانه برگزاری جشنواره مطبوعات صبح امروز 10 آبان ماه 1396 ، دکتر مسجدجامعی عضو شورای اسلامی شهرتهران،حجت الاسلام دعایی مدیر مسئول روزنامه اطلاعات،شهردار منطقه۱۱، امیدوار رضایی از مقبره ملک المتکلمین و صوراسرافیل دیدن کردند و برای بهبود این مکان صحبت هایی انجام دادند.
میدان امام خمینی(ره) 23

میدان امام خمینی(ره)

میدان امام خمینی یا میدان توپخانه،میدان سپه نام میدانی تاریخی واقع در مرکز تهران در محدوده منطقه 12 شهرداری تهران قرار دارد. کار احداث میدان توپخانه در سال ۱۲۸۴ هجری قمری، و به دستور میرزاتقی‌خان امیرکبیر آغاز شد. پیش از آن و از زمان فتحعلی‌شاه، این بیابان به محل استقرار توپ‌ها و توپچی‌ها اختصاص داشت. معمار میدان محمدابراهیم‌خان آذربایجانی (دایی کامران‌میرزا) بود. کار ساخت میدان ده سال به طول انجامید و در سال ۱۲۹۴ قمری به دستور اعتمادالسلطنه خاتمه یافت. این میدان از نخستین گذرگاه‌های تهران است که سنگفرش و بعدها آسفالت شده‌است. میدان توپخانه از گذشته‌های دور مرکز حمل و نقل و ترافیک شهر تهران و همچنین محل تجمعات اعتراضی و اعدام برخی از محکومان معروف بوده‌است. در دوره مشروطه این میدان به دلیل نزدیکی به ارک سلطنتی و نیز میدان بهارستان بارها محل تجمع مخالفین مشروطه بود از مهمترین اعدام‌های صورت گرفته در این میدان می‌توان به اعدام شیخ فضل‌الله نوری، نایب حسین کاشی و اصغر قاتل اشاره نمود. این میدان محل تقاطع خیابان‌های اصلی و کلیدی شهر تهران است، به گونه‌ای که خیابان‌های لاله‌زار و فردوسی، به‌ترتیب از شمال شرق و شمال غرب؛ از غرب خیابان امام‌خمینی (خیابان سپه)؛ از شرق، خیابان امیرکبیر (چراغ برق)؛ خیابان‌های باب‌همایون، و ناصرخسرو به‌ترتیب از جنوب غرب، و جنوب شرق، به این میدان می‌پیوندند.