عمارت‌های تاریخی تهران؛ عمارت مستوفی الممالک 46

عمارت‌های تاریخی تهران؛ عمارت مستوفی الممالک

در محله تاریخی سنگلج تهران، بخش اعیان نشین‌تهران قدیم، عمارتی تاریخی قرار دارد که به خانه مستوفی الممالک مشهور است. این ساختمان متعلق به حسن مستوفی بود که بعد‌ها جا پای پدر گذاشت و ریاست کل مالیه ایران را بر عهده گرفت. خانه مستوفی‌الممالک در سال ۱۳۱۱ ساخته شد و به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این عمارت با سبک و سیاق خاص معماری دوره قاجار، یعنی استفاده از عناصر و بن مایه‌های اروپایی ساخته شده است. متاسفانه این عمارت تاریخی که در تملک اداره پست قرار دارد، اکنون به صورت نیمه‌متروک درآمده و در معرض ویرانی قرار گرفته است. چندین سال است که این خانه در نوبت مرمت قرار دارد، اما اقداماتی انجام نشده و این بنا رها شده است.
شهرنگار؛ سنگلج 7

شهرنگار؛ سنگلج

محله سنگلج که یکی از محلات پنجگانه حصار صفوی تهران محسوب می شود، از شمال به خیابان امام خمینی(مریضاخانه سابق) ازشرق به خیابان خیام( جلیل آباد سابق) از جنوب به خیابان مولوی و از غرب به خیابان وحدت اسلامی(شاپور سابق) محدود می شود.برخی نام سنگلج را دگرگون‌شده «سنگ رج» دانسته‌اند. رج به معنی ردیف است و اصطلاح سنگ رج مربوط به تقسیم آب با پاره‌های سنگ بوده‌است.این محله قبل از گسترش تهران در اواسط دوره ناصری، محله باغ های تهران بوده که در دوره ناصری و زمین زدن کلنگ توسعه شهری تهران و ایجاد محله جدید به نام دولت، کم کم رنگ و بوی مسکونی به خود گرفته است. در این محله شما می توانید یادگارهای از حضور بزرگانی همچون مستوفی الممالک، معیراللمالک، آیت الله طباطبائی، آیت الله سید محمود طالقانی، جلال آل احمد، عزت الله انتظامی و ... را در کنار امامزاده واجب التعظیمی همچون امامزاده سید ناصرالدین را مشاهده کنید.این محله همچنین مامنی از حضور مسلمانان و ارمنیان از دوره قاجار تا کنون است و قرارگیری کلیسای سورپ گئورگ شاهدی بر این موضوع است.
جشن تولد هنرمندان پیشکسوت متولد بهمن 37

جشن تولد هنرمندان پیشکسوت متولد بهمن

جشن تولد هنرمندان پیشکسوت متولد بهمن، عصر دیروز (دوشنبه ۲۵ بهمن) در مجموعه باغ زیبا با حضور محمود سالاری (معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) و نرگس معدنی‌پور (ریاست کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران)، برگزار شد. جمال شورجه، ناصر ممدوح، بهزاد فراهانی، فهیمه رحیم‌نیا، سهیلا مهرعلی، نبی‌الله حاجیان پور، امیراحمد فلسفی، منوچهر موغاری، حجت‌الله اسدی، قباد شیوا، بهمن عبدی، رضا بانگیز، سیداحمد قائم مقامی دبیرالملکی، محبوب عارفی، داود دانشور وجدانی، ملیح ناصری، رضا بنفشه‌خواه، مسعود حبیبی، ناصر آقایی، محمدعلی ساربان، اردشیر صالح‌پور، ابراهیم نباتی، جواد زیتونی، عباس مستوفی الممالکی، مجید مظفری، قربانعلی اجلی، اکبر زنجانپور، مسعود لقاء، حسینعلی پرستار و … از هنرمندان بهمن ماهی حاضر در این مراسم بودند.
عمارت مستوفی الممالک

عمارت مستوفی

عمارت مستوفی الممالک جایی است که در آن اولین کابینه مشروطیت تشکیل شده است و به همین دلیل به آن لقب خانه سیاسی تهران را داده اند. این خانه فراز و نشیبهای زیادی را به خود دیده است، گاه محل کابینه بوده و گاه خانه ی دولت مردان. می خواهیم این عمارت را که سهم مهمی از تاریخ بزرگ ایران را در دل خود دارد.
عمارت مستوفی الممالک

عمارت مستوفی الممالک

خانه مستوفی‌الممالک، خانه‌ای قاجاری است که در اواخر سلطنت ناصرالدین شاه و در سال ۱۳۱۱ هجری قمری ساخته شده است. این عمارت تاریخی با قدمت ۱۲۵ سال به نوعی نمایان‌گر تاریخ معاصر ایران است. به این دلیل که نخستین کابینه مشروطیت در این خانه تشکیل شد، به این عمارت لقب خانه سیاسی تهران را داده‌اند. همچنین این خانه محل زندگی و کار یکی از اصیل‌ترین دولتمردان قاجار و پهلوی، «میرزا حسن خان مستوفی‌الممالک» بوده است. میرزاحسن مستوفی‌الممالک فرزند «میرزا یوسف مستوفی آشتیانی»، صدراعظم ناصرالدین شاه قاجار بود. او از شاخص‌ترین چهره‌های تاریخ معاصر ایران است. این عمارت تاریخی از دیگر خانه‌های قدیمی تهران متمایز است، چرا که تاکنون احیا و مرمت نشده و شکل اولیه خود را حفظ کرده است. هر چند این خانه در سال ۱۳۵۶ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید، ولی درهای این خانه تاریخی که در تملک اداره پست است، کماکان به روی مردم بسته است و آسیب‌های جدی که به این عمارت وارد شده آن را تهدید می‌کند. خانه مستوفی‌الممالک در چهارراه گلوبندک، خیابان بادامچی، کوچه چال حصار، گذر مستوفی قرار دارد.
محله ده ونک در روزهای برفی تهران 1

محله ده ونک در روزهای برفی تهران

ده ونک یکی ازمحله های قدیمی وسرسبز شمال تهران است. در دوره قاجار این ده وزمین ها وتوتستان های آن از املاک خانواده میرزا حسن خان مستوفی الممالک بود. یکی از اصلی ترین دلایلی که منجر به حفظ بافت قدیمی این منطقه شده است مشکلات حقوقی اسناد مالکیت بعضی از اراضی واملاک محله است. باغ ها وزمین های خالی محله ده ونک محل تفریح بسیاری ازمردم بومی این منطقه شده است.‎